ΓΡΑΦΕΙ, Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ
ΡΥΖΙ ΣΩΤΕ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζ. Τσαγιού ρύζι
- 3 φλιτζ. Τσαγιου ζωμός κότας
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σοτάρετε 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο, με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μέχρις ότου μαραθεί. Ρίχνετε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι και σοτάρετε μερικά λεπτά. Όταν το ρύζι αρχίσει να ξανθαίνει, ρίχνετε 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό κότας και λίγο αλάτι. Το αφήνετε να σιγοβράσει σκεπασμένο, ωσότου απορροφηθεί ο ζωμός και να γίνει το ρύζι σπειρωτό.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 & ¼ ποτήρι νερού λάδι
- ¼ ποτήρι νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 κουτ. τσαγιού κανέλλα
- Μοσχοκάρυδο
- Γαρύφαλο
- 2 & ½ ποτήρια αλεύρι
- 1 φακελάκι μπείκιν
- 4 αυγά
- 1 & ¾ ποτήρι καρότο
- 1 ποτήρι καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάτε 1 και ¼ ποτήρι του νερού λάδι, με ¼ ποτήρι νερό. Προσθέτετε 2 ποτήρια ζάχαρη και από ένα κουταλάκι του τσαγιού κανέλλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο. Χτυπάτε λίγο και προσθέτετε 2 και ½ ποτήρια αλεύρι ανακατεμένο, με 1 φακελάκι μπείκιν, 4 αυγά, 1 και ¾ ποτήρι καρότο τριμμένο και 1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα. Ανακατεύετε και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΕ
ΥΛΙΚΑ:
- 2 κοτοπουλάκια
- Αλεύρι
- Αλάτι πιπέρι
- 2 αυγά
- ½ φλιτζ. τσαγιού νερό ή γάλα
- Λάδι
- Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χωρίζετε 2 μικρά κοτόπουλα σε μερίδες. Ανακατεύετε αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε 2 αυγά, μαζί με ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό ή γάλα. Αλευρώνετε το κοτόπουλο και το βουτάτε στο αυγό. Το τυλίγετε σε γαλέτα και το τηγανίζετε ελαφρά, σε καυτό λάδι. Το βάζετε σε ταψάκι, το περιχύνετε με βούτυρο και μερικές κουταλιές νερό και το ψήνετε στους 175 βαθμούς, για ½ ώρα.
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό μελιτζάνες
- Αλάτι
- Πιπέρι
- ½ φλιτζ. λάδι
- ½ φλιτζ. βούτυρο
- 200γρ. φέτα
- 2 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε 1 κιλό μελιτζάνες σε κύβους. Τις ρίχνετε σε ταψί με αλάτι και πιπέρι και με ½ φλιτζάνι λάδι και ½ φλιτζάνι βούτυρο. Τις ψήνετε στους 200 βαθμούς για ½ περίπου ώρα. Προσθέτετε 200 γρ. φέτα και 2 φλιτζάνια σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε να ψηθούν ακόμη 15’.
ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
- 1 μήλο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ούζο
- 1 & ½ φλιτζ. αλεύρι
- ¾ φλιτζ. νερό
- Λάδι
- Μέλι
- Κανέλλα
- Καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε 1 μήλο καθαρισμένο και τριμμένο στον τρίφτη, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ούζο, 1 και ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ¾ του φλιτζανιού νερό περίπου. Ρίχνετε τη ζύμη, κουταλιά-κουταλιά σε καυτό λάδι και όταν τηγανιστούν, τις σερβίρετε με ζεστό μέλι και τις πασπαλίζετε με κανέλλα και κοπανισμένα καρύδια.